Att en fastighetsförmedlare förmedlar bostäder och andra fastigheter det vet du alldeles säkert redan, eller hur? I den här artikeln ska vi dock berätta mer detaljerat om vilka tjänster en fastighetsmäklare kan erbjuda. För när du ska sälja en bostad är det viktigt att du väljer fastighetsbyrå med omsorg. Självklart spelar mäklararvodet en stor roll vid valet av byrå men du ska också kontrollera fastighetsmäklarens kunskap och erfarenhet av att sälja liknande bostäder som din. Till sist är det också viktigt att du får en personkemi med mäklaren. Att sälja en bostad är för många livets största affär och därför ska du välja den bästa fastighetsmäklaren för ditt uppdrag!
Fastighetsmäklarens uppdrag
En fastighetsförmedlare förmedlar alltså fastigheter. Det kan vara villor, bostadsrätter och fritidshus men det kan också vara kommersiella fastigheter, tomträtter och arrenden. Fastighetsmäklarens roll är att vara en opartisk mellanhand mellan den som ska sälja och den som ska köpa. Man brukar prata om god fastighetsmäklarsed. Det innebär att fastighetsmäklaren ska utföra sitt uppdrag noggrant och övervaka både säljarens och köparens intresse. Fastighetsmäklaren ska alltså ge båda parter råd och upplysningar för att bostadsaffären ska blir så bra som möjligt. När det kommer till köpeskillingen ska dock fastighetsmäklaren alltid sträva efter att få ut det högsta möjliga priset för bostaden om uppdraget kommer från säljaren.
I fastighetsmäklarens uppdrag ingår att teckna ett förmedlingsuppdrag med säljaren och värdera bostaden och tillsammmans med säljaren komma fram till ett utgångspris. Många fastighetsförmedlare erbjuder också värdering av bostäder i andra syften än att sälja. En värdering kan till exempel krävas av banken vid en låneansökan. Efter värderingen sätter mäklaren ihop en objektsbeskrivning där bostaden presenteras i text och bilder. Denna beskrivning används sedan för att öka intresset för bostaden bland spekulanter.
Nästa steg är att marknadsföra försäljningen och hitta potentiella köpare. Detta sker ofta i flera olika kanaler, till exempel på sociala medier, i lokala tidningar och i fastighetsbyråns fönster. De flesta byråer har också en kundlista med köpare som letar efter en ny bostad. Det är också mäklaren som håller i husvisningarna. Detta är en mycket viktigt uppgift. Det är ju nu som spekulanterna ser bostaden för första gången och ska känna in om detta passar just dem. Fastighetsförmedlaren ska också informera om köparens undersökningsplikt och erbjuda en kostnadskalkyl.
Efter visningen drar budgivningen igång och det är fastighetsförmedlaren som sköter denna. Hen för en anbudsförteckning och håller kontakten med både säljaren och de budande kunderna. Mäklaren kontrollerar också köparens ekonomi för att det inte ska bli bekymmer senare i säljprocessen. När säljare och köpare är överens hjälper mäklaren till med köpehandlingar samt kontraktsskrivningen och handpenningen. En handpenning är en summa, ofta tio procent av köpeskillingen, som köparen betalar till säljaren i förskott. På tillträdesdagen finns fastighetsmäklaren också på plats för att sköta överlämningen. En fastighetsförmedlare kan också vara behjälplig när försäljningen ska deklareras.
Många mäklarföretag erbjuder också andra tjänster. Det kan till exempel vara homestyling som innebär att hemmet görs i ordning inför fototillfället och inför visningarna. En del byråer erbjuder också flyttstädning och andra tjänster som elleverantör eller brandsäkerhetsprodukter. Ibland ingår dessa tjänster i priset men ofta tillkommer en summa för dessa tjänster.
Fastighetsmäklarens kunskap och erfarenhet
En fastighetsförmedlare ska vara opartisk och svara på både säljarens och köparens frågor. En fastighetsmäklare måste därför vara påläst. Hen ska kunna svara på frågor om bostaden eller fastigheten men också beskriva omgivningen och ge tips på bra skolor, fina naturområden och allmänna kommunikationer eller det som kunden vill ha svar på. Kunskap och erfarenhet är därför väldigt viktigt. En mäklare ska också vara serviceinriktad och lyssna på säljarens och köparens behov och önskemål. Det är också bra om fastighetsförmedlaren kan förmedla ett lugn. I de flesta fall är det en väldigt stor affär för både säljaren och köparen och många kan känna en viss oro inför hela processen. Att fastighetsförmedlaren är stresstålig och visar god initiativförmåga känns ofta mycket betryggande för båda parter.
Företagsmäklaren gör arbetet då företag hyr lokal eller köper verksamhet
Likt fastighetsmäklaren är det företagsmäklaren som gör arbetet med att förmedla kontakt mellan köpare och säljare av en affärsverksamhet eller kommersiell lokal. Företagsförmedlare är på samma sätt som branschkollegan inom konsumentmarknaden för fastigheter opartisk och svarar för både säljarens och köparens perspektiv. Företagsförmedlare finns i mellanstora städer som Linköping, men aktiviteten är förstås störst i Stockholm.